sâmbătă, 28 august 2010

Am impresia ca Oreste are dreptate cand spune...

Am impresia ca Oreste are dreptate. Foarte rar gasesc "hibe" in discursul sau adesea spiritual, mai mereu crestin daca nu foarte mereu (pot sa spun foarte mereu?).

Tocmai am vazut o emisiune in care practic mi-a confirmat ideile in legatura cu televiziunile din Romania. Televiziunile din Romania alearga dupa rating. Rating, rating, rating si daca se poate inca un pic de rating, ca sa mearga cu o cafea scumpa de dimineata si sa lase loc si pentru niste benzina mai scumpa mai pe seara cand ne plimbam cu masina. Pai de ce oare altceva atata rating ? Pai...pentru bani.

La fel si cu...facem bani ca sa facem bani. Nu cumva trebuia sa muncim ca sa primim rasplata, mica sau mare ? Parca acum e cam invers decat trebuie sa fie.

Pai da. Rating. Vrem rating. Si ce facem cu el ? Ratingul este, daca vorbim sa zicem cu un profesor in rating, o unealta, un indicator ce reflecta cantitatea de vieweri sau ascultatori sau telespectatori care "gusta" un program, o stire, o emisiune etc. Atata tot. Nu trebuie umflat artificial la modul "...si cum vedeam noi ca scade ratingul, repede dadeam cu niste stiri d-alea cu mult can-can, si urca ratingul la loc, si ne mai reveneam, ca nu stiam ce se intamplase....". Pai ce sa se intample, scazuse interesul pe stirea respectiva. Nu zice absolut nimeni ca 300.000 de oameni trebuie sa se uite neaparat la o emisiune. Se pot uita si 10.000. Depinde acum si calitatea omului care se uita, pentru ca din aia 300.000 poate nici unul nu pricepe mai nimic, dar din aia 10.000, poate 2-3 inteleg exact ce trebuie, si spun mai departe.

Mai este, dupa cum spunea si Oreste, si problema moralitatii. Si eu pot adauga, cu cuvintele mele, ca daca :noi: suntem nesimtiti, adica nu simtim cum trebuie, adica cu inima, si nu simtim deloc, ca si producatori de emisiuni, si ne scaldam in ape murdare 20 de ani, apoi e greu sa revenim la ape curate in chiar o luna sau doua luni de stiri curate; apele astea murdare pot lua chiar ani sa revina la claritatea lor initiala. Daca eu ma cert cu o persoana la modul zilnic pentru 2-3 ani, cu greu ii mai capat increderea. Probabil de aceea, oamenii spalati pe creier (vezi traducere libera din americanescul "brainwash", prin care ma refer la repetarea pentru o perioada mai mare a unor lucruri, care devin normalul si inlocuiesc ceea ce omul gandea inainte ca acest procedeu sa fie aplicat) nu mai inteleg ce-i normal. Normalul era intr-un fel, iar acum e altfel. Care o fi ala bun ? E o dilema mare. Mai ales ca practic oricine poate acum sa vina sa-mi spuna "ce vrei dom'ne nu vezi ca tot timpul la televizor se dau dintr-astea...astea sunt lucrurile normale".

Televizorul este o unealta de informare in masa, destul de utila, dar daca se abuzeaza de ea pentru ani de zile sau chiar decade, in cazul nostru, pentru interesul propriu al unor diverse persoane care produc emisiuni (vezi bani), sau pentru alte interese meschine sau de orice fel ar fi el, devine un lucru rau. Si nici nu-ti dai saema. Pentru ca schimbi canalul si vezi un film bun pe TCM. Sau cei mai tineri sa zic ar da pe HBO, desi calitatea filmelor de box office lasa de dorit, cred eu.

Si mai este si chestea cu "ce vrei domne, schimba canalul daca nu-ti place" sau "dar de ce te uiti daca e asa". Pai nah, ai dreptate, pot sa schimb canalul si o si fac. Ba mai mult, nu ma mai uit deloc, pentru ca au inceput sa imprumute canalele unele de la altele content (continut) prost si nu mai e nimic de vazut. Dar nu asta-i treaba.
Nu pot sa devin un ignorant, pentru ca un dispozitiv cu ecran ma poate face sa fiu asa. "Aia e, nu ma mai uit, si sunt fericit". Da, dar sutele de mii care saracii sunt "prostiti" si poate nu-si mai dau seama, sunt prea obositi, au alte ganduri, si dau pe TV ca si un divertisment si suporta prostiile ce apar (si poate nu numai pe la romani sunt asa) numai ca ...e o distractie pe un ecran si e mai bun decat nimic. Poate ca vreau ca acele sute de mii de oameni sa vada ceva mai interesant, mai bun, care sa-i faca mai buni. Daca tot am unealta asta cu care dau continut la oameni, de ce sa dau numai exact ce nu-i intereseaza. De aia se uita, pentru ca nu-i intereseaza, si tocmai de aceea le atrage atentia. Raman blocati pe stire. Si apoi o comenteaza. Dar le atrage atentia si raman acolo pe canal. Ratingul creste. Poate doar daca se enerveaza sa-l schimbe. Dar de obicei, continutul e facut nu sa intelegi ceva din el, ci "sa-ti atraga atentia". Ca e mult prea murdar, sau mult prea violent, oricum sa fie ceva ce n-ai mai vazut, si mai ales ceva care s-a intamplat "acum cateva clipe...".

Nu prea mai am ce sa zic, ati inteles ideea, sper ca aceste "neamuri proaste" care promoveaza acest tip de continut pe sticla televizorului romanilor sa evolueze in asa fel incat cel putin sa-si dea seama cam cat de divers si minunat ar putea fi continutul si cate si mai cate s-ar putea face, cu doar jumate din banii pe care ei toti ii investesc in fiecare show sau emisiune, dar cu bunavointa si idei bune si interesante.

Niciun comentariu: